Eling-Eling

Poro Sedherek

Poro sederek kulo sedoyo, jaler estri enom lan tuwo, Mumpung urip no alam dunyo, saben waktu podo ilingo.

Ngelingono yen ono timbalan timbalane ra keno wakilan , Timbalane kang Moho Kuoso gelem ora bakale lungo.

Yen lungane ora dinyono, sugih miskin bakale mrono, Dunyo brono ditinggalno, sing digowo amal ing dunyo

Disalini penganggo putih yen wis budal ora biso mulih , Tumpakane kereta jawa roda papat rupa manungsa.

Jujugane omah guwo tanpo bantal tanpo keloso, Yen omahe gak ono lawange turu dewe gak ono rewange.

Ditutupi anjang-anjang, diuruki den siram kembang , Tanggo dulur podo sambang podo nangis koyo wong nembang.

Lamun ing kubur bakal ditarap, ditakoni karo malaikat, Takon sepisan ora den jawab daging balunge pating pencelat.

Mulo dulur podo’o tobat sak durunge ketekan sekarat, Ayo podo ngelakoni sholat, bakal slamet dunyo akherat.

(H.M. Ali Ghufron)

Rugi dunyo I

Poro sederek monggo jama’ah kersane angsal ganjaran kathah perkoro repot dibagi-bagi godane setan pun dituruti

Rugi dunyo ora sepiro’o, rugi akherat bakal ciloko , ono kubur bakal disikso munkar lan nakir kang bakal nyikso.

Rugi ndunyo II

Rugi dunyo gaksepiro’o, rugi akherat bakal ciloko Sebab dunyo wot-wotane, kangge nuju akherate.

Wong uripe sregep ibadah, ono ing kubur bakale nikmat , Wong kang akeh mak siyate, nang neroko piwalese.

Urip ndik ndunyo mung sedelo, sing suwe ana akhirate, Bejo temen wong kang ibadahe ciloko kang akeh maksiyate.

Jelatah-pangkat pepaesing dunyo, ibadah-maksiyat pilihan iro, Akeh maksiyat olehe neroko, sregep ibadah oleg swargo.

(H.M. Ali Ghufron)

Dulur-Dulur I

Dulur-Dulur Muslimin Muslimat
Ayo Pada Nggolek Sangu Akhirat
Sak Durunge Ketekan Sekarat
Ana Ing Kubur Bakal Ditarap

Bakal Ditakoni Karo Malaikat
Amal Kita Ora Ana Sing Kliwat
Ayo Pada Ngelakoni Sholat
Rina Wengi Mumping Sik Sempat

Zaman Sak Iki Wis Jedek Kiamat
Akeh Wong Seneng Ngekoni Maksiyat
Ninggalno Sholat Lan Emoh Mbayar Zakat
Wis Kadung Kroso Nikmat Lali Akhirat

Dulur-Dulur Ayo Pada Sregep Ngaji
Sak Durunge Ketekan Pati
Tinimbang Getun Onok Ing Dino Mburi
Urip Ndik Ndunya Ora Bisa Dibaleni

Konco-Konco Sing Sik Seneng Ndem-Ndeman
Dulur-Dulurku Sing Seneng Togelan
Ayo Podo Dicegah Gak Terus-Terusan
Sebab Mendem Koya Wong Edan, Seneng Togelan Ngrusak Masa Depan

Seneng Tombokan Gak Iso Dadi Jutawan
Sing Akeh Mari Oleh Tambah Jorjoran
Wong Main Ngono Direwangi Syetan, Dijak Seneng Gae Konco Langganan

Konco Nom-Noman Sing Sregep Nyelengi,
Yen Wis Akeh Duete Digawe Rabi
Calon Bojone Yo Iso Nyenengi, Morotuwane Yo Melok Nyenengi
Sregep Tangi Ing Tengah Wengi
Dulur-Dulur Ayo Pada Sadar,
Sak Durunge Ketekan Modar
Tinimbang Getun Gak Kenek Dibayar
Urip Ndik Ndunya Iku Mung Sak Gebyar

(H.M. Ali Ghufron)

Sebuah syair yang mungkin sering sekali terdengar ditelinga khususnya orang-orang pedesaan, syair itu terkadang terdengar sesaat setelah azan sholat dikumandangkan, syair yang sederhana tapi sarat akan makna, beberapa pesan tersimpan rapi dalam syair yang di lagukan sedemikian rupa, dan mengingatkan kita akan bagaimana kita menyikapi kehidupan yang begitu dekat dengan yang namanya maut, apa kita sudah mempersiapkan, akan menyiapkan atau malah sama sekali belum mempesiapkan  diri dalam menghadapi hal itu. dalam sebuah hadits yang diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim, Nabi Muhammad SAW bersabda ” Ada tiga perkara yang mengikuti mayit sesdudah wafatnya, yaitu keluarganya, hartanya dan amalannya. Yang dua kembali dan yang satu tinggal bersamanya. Yang pulang kembali adalah keluarga dan hartanya, sedangkan yang tinggal bersamanya adalah amalannya.”. Intinya sudah siapkah kita? mari mempersiapkan kita diri.


Advertisements

3 thoughts on “Eling-Eling

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s